Wednesday, January 3, 2018

COMPILATION PRACTICE 2 PAGE 7 SURAH AL BAQARAH


PRACTICE 2
SURAH AL BAQARAH
PAGE 7
AYAT 38 - 48


SIRI 1


Bulatan purple
Nota mini page 10
هُمْ mereka semua
أَنْتُمْ kamu semua

Kotak oren
Nota mini page 11 + kata nama
هُدَا + يَ  petunjuk + Ku
آيَاتِ + نَا  ayat-ayat + Kami
نِعْمَتِ + يَ  nikmat + ku
عَهْدِ + ى  janji + Ku
عَهْدِ + كُمْ  janji + kamu semua
إِيَّا + يَ  hanya + aku
مَعَ + كُمْ  bersama + kamu semua
آيَاتِ + ي  ayat-ayat + Ku
أَنْفُسَ + كُمْ  diri-diri + kamu semua
رَبِّ + هِمْ  Tuhan + mereka semua

Kotak biru
Nota mini page 11 + kata kerja page 21
يَأْتِيَ + نَّ + كُمْ  ia telah datang + pasti + (kepada) kamu semua
ارْهَبُو + نِ  merasa gerunlah kamu semua + kepadaKu
اتَّقُو + نِ  bertakwalah kamu semua + kepadaKu
فَضَّلْتُ + كُمْ  Aku telah melebihkan + kamu semua

Bulatan hijau
Nota mini page 11 + kata sendi page 57
مِنْ + هَا  daripada + nya
مِنِّ + ي  daripada + Ku
عَلَيْ + هِمْ  atas + mereka semua
فِي + هَا  di dalam + nya
عَلَيْ + كُمْ  atas + kamu semua
بِ + هِ  dengan + nya
إِنَّ + هَا  sesungguh + nya
أَنَّ + هُمْ  bahawa mereka semua
إِلَيْ + هِ  kepada + Nya      
أَنِّ + ى  bahawa + ku

 SIRI 2


Bulatan pink
Nota mini page 12-19

SIRI 3


Bulatan merah
Nota mini page 56-75
Actually harof (kata sendi) dan peranannya ni ada berpuluh-puluh tapi untuk memudahkan kawan-kawan yang baru nak mula belajar..kak Wada share yang paling basic dan paling dominan dalam ayat Quran..yang ni pun kita dah boleh faham..

SIRI 4


Dua isim bergabung

Kotak oren
Yang dimiliki + Yang memiliki
Kita dah belajar dalam Siri 1

Kotak hijau
Yang dimiliki + Yang memiliki

أَصْحَٰبُ + ٱلنَّارِ penghuni neraka

Kotak purple
Yang disifatkan + Sifat

ثَمَنًا + قَلِيلًا harga yang sedikit

SIRI 5


Kotak biru
Kata kerja


SIRI 6


Turn to page 22..23..24 nota mini..tengok dulu kata akar atau root word..

Next go to page 30..31..32..33..34..tengok yang mana sama DNA (perubahan dari kata akar)..

Now kita ingat makna vocab yang diteropong..

قُلْنَا Kami telah berkata
تَبِعَ dia telah mengikut
كَفَرُوا mereka telah ingkar
كَذَّبُوا mereka telah mendustakan
أَنْعَمْتُ Aku telah beri nikmat
أَنْزَلْتُ Aku telah menurunkan
فَضَّلْتُ Aku telah melebihkan

 SIRI 7


Turn to page 22..23..24 nota mini..tengok dulu kata akar atau root word..

🍎Next go to page 30..31..32..33..34..tengok yang mana sama DNA (perubahan dari kata akar)..

🍏Next go to page 51..52..53..54..55..tengok yang mana sama DNA (perubahan dari kata akar)..

Now kita ingat makna vocab yang diteropong..

🍎يَأْتِيَ ia datang
🍎يَحْزَنُونَ mereka berdukacita
🍎أُوفِ Aku sempurnakan
🍎تَكْتُمُوا kamu sembunyikan
🍎تَعْلَمُونَ kamu mengetahui
🍎تَأْمُرُونَ kamu menyuruh
🍎تَنْسَوْنَ kamu lupa
🍎تَتْلُونَ kamu membaca dengan memahami
🍎تَعْقِلُونَ kamu berfikir
🍎يَظُنُّونَ mereka percaya dengan yakin
🍎تَجْزِي ia dapat melepaskan

🍏يُقْبَلُ ia diterima
🍏يُؤْخَذُ ia diambil
🍏يُنْصَرُونَ mereka diberi pertolongan

 SIRI 8


Turn to page 22..23..24 nota mini..tengok dulu kata akar atau root word..

Next go to page 40..41..42..tengok yang mana sama DNA (perubahan dari kata akar)..

Now kita ingat makna vocab yang diteropong..

اهْبِطُوا turunlah kamu
اذْكُرُوا kenangkanlah kamu
أَوْفُوا kamu sempurnakanlah
ارْهَبُو hendaklah kamu gerun
آمِنُوا berimanlah kamu
اتَّقُو hendaklah kamu bertakwa
أَقِيمُوا dirikanlah kamu
آتُوا keluarkanlah kamu
ارْكَعُوا rukuklah kamu
اسْتَعِينُوا minta tolonglah kamu
اتَّقُوا peliharalah diri kamu

SIRI 9


Turn to page 22..23..24 nota mini..tengok dulu kata akar atau root word..

Next go to page 43..44..45..tengok yang mana sama DNA (perubahan dari kata akar)..

Now kita ingat makna vocab yang diteropong..

لَا تَكُونُوا jangan kamu menjadi
لَا تَشْتَرُوا  jangan kamu tukar 
لَا تَلْبِسُوا jangan kamu campur

SIRI 10


Bulatan biru
Sila rujuk nota mini page 5 dan 6..

Now kita ingat makna vocab..

آيَاتِ ayat-ayat
خَالِدُونَ orang-orang yang kekal
الرَّاكِعِينَ orang-orang yang rukuk
الْخَاشِعِينَ orang-orang yang khusyuk
رَاجِعُونَ orang-orang yang kembali

SIRI 11


Kotak merah batu
Sila rujuk nota mini page 3

Now kita ingat makna vocab..

جَمِيعًا kesemuanya 
 هُدًى petunjuk
خَوْفٌ bimbang
يَا بَنِي إِسْرَائِيل Bani Israel
مُصَدِّقًا yang membenarkan
أَوَّلَ yang pertama
كَافِرٍ orang yang ingkar
الْحَقَّ kebenaran
الْبَاطِلِ kebatilan
الصَّلَاةَ solat
الزَّكَاةَ zakat
النَّاسَ manusia
الْبِرِّ kebaikan
الْكِتَابَ kitab
الصَّبْرِ sabar
كَبِيرَةٌ berat
مُلَاقُو pertemuan
الْعَالَمِينَ segala umat
يَوْمًا pada hari
نَفْسٌ seseorang
نَفْسٍ seorang yang lain
شَيْئًا sedikit pun
شَفَاعَةٌ pertolongan
عَدْلٌ tebusan

Setelah selesai mengenali tiga kategori perkataan dalam Al Quran ini dan tahu makna setiap perkataan..seterusnya kita buat latihan terjemahan makna ayat demi ayat secara lisan dengan cara menunjuk perkataan dalam Bahasa Arab dan menyebutkan maknanya dalam Bahasa Melayu seperti dalam video ini..


Selain secara lisan boleh juga dibuat latihan terjemahan secara bertulis..

Terbaik di kalangan kamu semua adalah orang yang dia belajar Al Quran dan mengajarkannya..

Kepada yang berminat nak dapatkan nota mini SIRI BELAJAR BAHASA AL QURAN MUDAH..whatsapp 0199501973/email anip7375@gmail.com



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...